قسمت دوم یک مصاحبه کاربردی با مهندس فیروزآبادی برای آشنایی با Unity و زیر و بم بازی سازی برای اندروید و ios از آموزش تا بازار کار و رنج حقوق ها و نحوه Freelance یا کار آزاد , مهندس فیروز آبادی و تیم شون در حال راه اندازی استدیو بازی سازی خودشون هستند و نکات جالبی راجع به ساخت گیم با Unity و #C برای پلتفرم های مختلف از موبایل تا پلی استیشن را بیان می کنند.

قسمت اول این مصاحبه را از اینجا مشاهده بفرمایید.

متن مصاحبه :

کارشناسان.نت : ایده این بازی اورجینال خودتان است یا از بازی های خارجی گرفته اید؟

برنامه نویس unity : ایده این بازی را من جایی ندیدم ولی می توانم بگویم اگر اشتباه نکنم یک بازی کوچکی در "پو" چنین داستانی رو جلو می برد ولی سروردهی و این که سرورهای شما چه هستند ولی shop و خرید و... همگی فکر خودمان بوده است. اگر بخواهم بازی مشابهی را مثال بزنم برای بعنوان تایید کار ما، شاید همان بازی "پو" باشد. خیر. مشابه خارجی ندارد.

کارشناسان.نت : من میخواهم بدانم چقدر اطمینان دارید که از زحمتی که کشیده اید استقبال شود. چون من خودم تا به حال چنین چیزی را ندیده ام که بازیکن ها بتواند سرور خودش را بسازد. روی آن ها تلفیقی هم انجام دادید یا تنها حدستان بوده؟

برنامه نویس unity : نصف ایده ی کار، این که کاربر بتواند سرور بسازد برای خود و بقیه مقداری نوآوری خودمان بوده است. با شناختی که از passion خودمان و از آن فکر داخلی خودمان که قبلا بازی می کردیم که دوست داشتیم سرور بسازیم که همه در آن بازی کنند. ولی فعلا نمونه ی خارجی ندارد و اگر بخواهیم بگوییم چیزی پشتش هست یا نه، بله این بازی با تحقیق انجام و ساخته شده است. Object هایش، فکر کار، زمان هایش، transition هایی که قرار است در آن رخ دهد، مقدارهایش، storyboard ها همگی با تحقیق و مشاهده ی بازار بوده است.

یعنی شما نمی توانید بگویید که من یک بازی را می خواهم بسازم حالا برویم و بازی را بسازیم. اگر شما این کار را انجام دهید، 100% این کار fail می شود. اصلا نباید این کار را انجام دهید. شما باید دسته ای که قرار است در ان کار کنید را ببنید، سپس باید مشخص کنید که حجم کار باید چقدر باشد. اگر شما در دسته بازی های امتیازیی هستید ، من می توانم این را به عنوان gift به شما بگویم، بازی ها بین 25 تا 50 مگابایت می گردد. اگر بازی شما کمتر از 25 مگابایت باشد، نسبت به حریف هایتان، شما بردید. این کار واقعا مانند جنگ است. اگر بیشتر از 50مگابایت حجم بزنید، هر قدر هم کار خوب باشد، مقداری کار ریزش خواهد داشت. با تحقیق حجم و گرافیک کار، اگر گرافیک دسته تان بیشتر آن Science Fiction باشد، کمیک کار و.... اگر شما خلاف این ها کار کنید، ممکن است کلا در کل مارکت ها reject شوید. بله یک فکری پشت این کار است که هم رنگ بندی ها و این رنگ زیتونی ای که در تم بازی می بینید از average کل دسته ی بازی های امتیازی ها است. هم هارمونی رنگ هایی که شما مشاهده می کنید.

کارشناسان.نت : مهندس، تا اینجای کار، ساخت این بازی چقدر زمان برده است؟

برنامه نویس unity : از زمانی که storyboard نوشته شد، به بعد به همراه backend کار حدودا 3 ماه طول کشید تا با هم match شوند. یک تیم 4نفره، سه ماه روی آن کار کردند. یعنی اگر شما یک بازی بسازید که بدون backend باشد و قابلیت آنلاین نداشته باشد، مقداری ریزش کاربر خواهید داشت. چرا که الان زمانی است که شما باید backend داشته باشید.

کارشناسان.نت : یعنی تیم شما 4 نفره بوده؟

برنامه نویس unity : بله.

کارشناسان.نت : roleهای تیمتان چیست؟

برنامه نویس unity : خودم به عنوان برنامه نویس کار هستم. آقای سجاد پاکان کار گرافیک را انجام می دهد. آقای محمدرضا حسینی کار backend و آنالیز کاربرها را انجام می دهد. این را هم به شما بگویم که حتما باید کاربرهایتان را آنالیز کنید که در زمان خود درباره اش صحبت خواهم کرد چرا که موضوع بسیار مهمی است و نمی توان یک بازی را همینطور ساخت و آقای محمد فرضی موسیقی کار را بر عهده دارند. که ما 4 نفر یک تیم کوچک نقلی را تشکیل دادیم. 

کارشناسان.نت : چطور این تیم با هم آشنا شدید؟ برای مثال کسی که موسیقی کار می کند چطور آشنا شده است؟ یعنی موسیقی بازی می سازد یا کلا کارش موزیک است؟

برنامه نویس unity : من و دوستان از طریق یک کار با هم آشنا شدیم. آقای حسینی که از آشناهای بنده هستند. ولی با آقای پاکان و آقای فرضی قبلا در یک پروژه دیگر با هم کار می کردیم به نام دریک که با هم در آن جا آشنا شدیم که بعد از آن کار با همدیگر بیشتر جوین شدیم و توانسیم به سمت بازی برویم و این مجموعه را بسازیم به عنوان chili game 

کارشناسان.نت : استودیوی شما دایر شده است یا قرار است در آینده این chilli game را بیفتد؟

برنامه نویس unity : فعلا اسم کار به عنوان chilli game هست و جایی که خودمان هم مستقر هستیم، استودیوی خانه خودمان است. ولی این استودیو دایر شده و کارها در آن جا در حال انجام است. یعنی کارها در dead time قرار ندارد یعنی در زمانی که در حال استراحت هستیم مجبور هستیم ادامه ی کار را هم انجام دهیم. چرا که بازی سازی خیلی کار دارد و یک کار شبانه روزی میطلبد. یعنی نمی توان اداری کار کرد بگوییم ساعت فلان بیاییم و ساعت فلان برویم. خیر این کار اشتباه است. حداقل برای کسانی که indie هستند و دارند مستقل کار می کنند، شاید یک کار شبانه روزی بطلبد که حتی خارج از محیط کار هم، فعالیت کرده، document بخوانند و ادامه ی کارها را پیگیری کنند.

کارشناسان.نت : وضعیت درآمدتان چطور است؟ 

برنامه نویس unity : در بحث currency و مدل درآمدی، بازی سازی مقداری دیربازده است. یعنی به این شکل نیست که وقتی به آن ورود کردید، بازی را ساختید، حال منتظر درآمد باشید. چرا که المان های زیادی در این کار دخیل است چه از نظر مارکتینگ، چه از نظر پخش کردن و publish این کار. مدل درآمدی ما در بازی venomic، از پرداخت درون برنامه ای ولی برای بازی Falling  از طریق تبلیغات بود. اگر بخواهید کار تبلیغات انجام دهید و به یک میلیون کاربر نرسد و فقط بخواهید تبلیغات نشان دهید این نمی تواند درآمد مطلوب را به شما بدهد.

از شیوه های مختلف درآمد می توان به تبلیغات و پارتنرهایی که تبلیغات می دهند مانند Tapsale، Enetwork، tapligh اشاره کرد. ولی سودی که به شما می رسد فکر می کنم یک به هشت باشد که در قرارداد NDAای که با توسعه دهنده میبندید، منع انتشار درآمد نیز مشمول آن می شود که من نمی توانم به شما بگویم که چقدر در می آید. ولی چیزی که می توانم به شما بگویم این است در تبلیغات پول کمی به دست می آید مگر اینکه شما چندین بازی با کاربرهای زیاد داشته باشید. ولی برای شروع پرداخت درون برنامه ای، کنار تبلیغات یکی از بهترین مدل های درآوردن هزینه ها است. این دو نوع در کنار یکدیگر خیلی می تواند به شما کمک کند که شما مبلغی را سیو نگه دارید تا هم خودتان و هم تیمتان بخواهید در این کار بقا داشته باشید.

کارشناسان.نت : فرض کنید که در همین تیم 4 نفره شما بخواهد در یک بازی، در حدودی کسب درآمد داشته باشد که زندگیشان بچرخد، چقدر باید کاربر داشته باشد؟ هم از راه تبلیغات و هم از راه پرداخت درون برنامه ای. یعنی برنامه چند بار باید دانلود شود؟

برنامه نویس unity : اگر تبلیغات بخواهید داشته باشید، فکر می کنم بیست هزار کاربر برای تبلیغات مناسب باشد. در پرداخت درون برنامه ای نیز خیلی کم پیش می آید که کسی خرید کند ولی خب خرید می کنند به شرط آن که خوب پیاده سازی کرده باشید. اگر من بخواهم برای شما مثال بزنم ما در بازیمان یک قسمت shop داریم که در آن هم coin و هم money موجود است. کاری که ما در حال پیاده سازی آن هستیم این است که شما می توانید پول هایتان را تبدیل به محصول هم بکنید. کاری که ما در Venomic داریم انجام می دهیم.

یعنی با این مبلغ پول شما می توانید یک شی واقعی نیز بخرید. یعنی شما بازی را انجام می دهید، سکه به دست می آورید، در قسمت convert کار، می توانید سکه هایتان را به پول تبدیل کنید یا برعکس پول هایتان را به سکه تبدیل کنید. زمانی که این تبادل و convert پول انجام شد، با این مبلغی که در این جا دارید می توانید، آن اجناس و ابزاری را که ما به شما offer می دهیم، بخرید. مثلا با 10 تا money یک ماگ بخرید یا با 20 تای آن یک کیبرد یا تیشرت بخرید. اگر شما این کار را انجام دهید کاربران مجاب می شوند که بیایند، کارتان را دانلود کرده، و ببینند و در آن برای کسب درآمد شما تلاش کنند. یعنی در آن تبلیغ کنند، در آن بازی کنند، time play داشته باشند.

کارشناسان.نت : الان کار اجرایی ای دارید که پرداخت درون برنامه ای داشته باشد؟

برنامه نویس unity : نه متاسفانه. فعلا خیر. بازی Falling ما از مدل درآمد تبلیغات بوده است. برای venomic داریم این کار را انجام می دهیم. فعلا wallet کاربران آماده شده است. ولی برای پیاده سازی آن، چون برنامه بازار مقداری SDK آن به مشکل برخورده است، ظاهرا با ورژن 2019 unity سازگار نیست. بازار هم خود، مستقیما unity را ساپورت نمی کند. این هم یک مشکل بدی است که در آینده برای توسعه دهندگان پیش خواهد آمد. و فقط از android studio پشتیبانی می کند که جای تاسف دارد برای بازار به این بزرگی با این employeeهای زیاد.

منتظریم که بازار تکلیف را مشخص کند. اگر خودش SDK نوشت که بنویسد و ما استفاده کنیم. و اگر نشد از پرداخت درون برنامه ای گوگل استفاده کنیم. این پیشنهاد کار ماست. ولی برای مدل درآمدی همین جا می توانم به شما پیشنهاد بدهم، که اگر شما می خواهید کاربرانتان را مجاب کنید تا از شما آن محصول را خرید کنند باید به آن ها این محصول را بشناسانید و بگویید که ما این محصول را داریم. ما قسمتی را طراحی کردیم به نام smart offer، که هوشمند به آن ها مقدارهایی که می خواهند را پیشنهاد می دهد. مثلا 107 تا فریز و 80 سکه می توانند دریافت کنند. چه به یک نفر، چه به چند نفر به صورت هوشمند offer می دهیم که این را خریداری کنند. که آفری که به شما می دهیم و شما خوشتان بیاید ممکن است به دیگران نیز آن را پیشنهاد دهیم.

اگر بخواهم در این جا از تبلیغات به شما نشان دهم. مثلا 4 تا فریز را بخواهید با تبلیغات ببینید، از تبلیغات Tapsale ببینید و این 4 فریز را ببینید یا نه مقدار 31/0 پول را با تبلیغات ببینید. که این مقدارها هر بار برایشان فرق می-کند. یا می توانید 14 سکه را با نمایش یک ویدیو بگیرید یا می توانید switch کنید روی سکه و با سکه این مقدارها را ببینید. هرچقدر را که می خواهید سکه بدهید و از آن استفاده کنید. این دو مدل درآمدی ای که الان در حال حاضر می توانم به شما نشان دهم این است که سیستم تبلیغاتش آماده است. سیستم خرید با سکه آن نیز در قسمتی مجزا است که ما متاسفانه فعلا منتظر بازار هستیم. 

کارشناسان.نت : به نظر شما چند درصد امکان دارد که بازار این را راه بیندازد؟

برنامه نویس unity : من با پشتیان های بازار که صحبت کردم گفته اند که ما مستقیما SDK را برای unity توسعه نمی دهیم و فقط برای Android studio توسعه می دهیم. کسی که برای unity، SDK مینوشته است برای پرداخت درون برنامه ای آن، فعلا کاری صورت نداده است. من در GitHub ، ایمیلش را به دست آوردم و به او پیام دادم که پیگیری کند. چون بازار باید از native code استفاده کند، یک سری convertها در آن انجام شود که به مشکل برخورده است. با ورژن 2019 unity کار نمیکند و نرم افزار زمانی که روی گوشی نصب می شود، crash می کند. 

کارشناسان.نت : اگر این راه صورت نگیرد، شما فقط از راه دیدن تبلیغات می توانید کسب درآمد داشته باشید. 

برنامه نویس unity : ما می خواهیم از گوگل استفاده کنیم. 

کارشناسان.نت : مگر ایران می تواند با گوگل پرداخت داشته باشد؟

برنامه نویس unity : خیر. اما target ما مقداری بازتر از ایران است. مجبور هستیم. چون بازار ساپورت نمی کند، فعلا مجبوریم یک تلنگری بزنیم  و اگر بازار ساپورت نکرد باید به سمت دیگری برویم. چون کسب درآمد از راه تبلیغات مقداری سخت تر از پرداخت درون برنامه ای است. چرا که کاربران بسیار زیادی می خواهد. و با این کاربرانی که ما داریم فعلا به صرفه ی ما نیست که از راه تبلیغ بخواهیم امرار معاش کنیم. باید پرداخت درون برنامه ای نیز باشد که از این قسمت نیز ما هزینه ها را در بیاوریم. ولی فعلا دست نگه داشته ایم اگر که نشود، مجبوریم از SDKهای خود google play استفاده کنیم.

کارشناسان.نت : منظورتان این است که میخواهید مشتری خارجی داشته باشید؟

برنامه نویس unity : بله. Target ما کلا خارج از ایران باشد و روی google play سرمایه-گذاری کنیم. البته بگویم که خود google play هم داستان های خودش را دارد که باید master card تهیه کرد و این کارت verified شده باشد. پرداخت ها و غیره باید همگی اصالتشان بر گوگل ثابت شود. یعنی به همین راحتی هم قابل پیاده سازی نیست.

کارشناسان.نت : هنوز دقیق خودتان هم مطمین نیستید و فقط دارید به آن فکر میکنید درست است؟

برنامه نویس unity : بله. فعلا منتظر بازار هستیم. اگر بازار درست شود خیلی بهتر است. هم پرداخت های بازار به موقع است. همه چیز بازار خوب است غیر از این کارش که فعلا  پشتیبانی نمیکند. نمیدانم چرا تیمی را برای این کار استخدام نمی کند. حداقل اگر ؟ 18:28 برای این کار بود، وصل میشدیم به پرداخت خودش، وصل میشدیم به درگاه های خود بازار، خیلی بهتر بود تا اینکه یک SDK بنویسد آن هم به صورت دست و پا شکسته. فعلا ما منتظر هستیم.

کارشناسان.نت : پس شما الان خودتان بصورت فریلنس در حال انجام کار هستید؟

برنامه نویس unity : بله. ما هم بصورت فریلنس در حال انجام کار هستیم هم برای دیگران و هم برای خودمان. چون بخش بندی هایی که انجام داده ایم به همین شکل است که هم برای دیگران کار کنیم برای تجربه ی بیشتر. این را هم به شما بگویم . که وقتی شما یک بازی را جلو میبرید اگر دو بعدی باشد که در ایران بیشتر دو بعدی است شاید حتی 50% موتور را هم استفاده نمیکند. در بازی ما اصلا سیستم فیزیک ندارد. اگر به عنوان فریلنسر کار میکنید میتوانید تجربه ی 3D خود را بالا ببرید. ببینید چه باگ هایی داشته، آن ها چه باگ هایی داشتند و خودتان چه باگ هایی دارید تا در کار بعدی خودتان آن ها را رفع کنید. ما چنین نگاهی داریم. فریلنس بودنمان بیشتر برای بالا بردن تجربه است. 

کارشناسان.نت : به عنوان فریلنس، این مشتری ها را معمولا کجا پیدا می کنید؟ وبسایت و جای خاصی وجود دارد یا فقط از روابطی که دارید استفاده میکنید؟

برنامه نویس unity : در بحث game، میتوانید از game jobs مشتری پیدا کنید.

کارشناسان.نت : game jobs ایرانی است؟

برنامه نویس unity : بله.

کارشناسان.نت : آدرس دقیق آن را معرفی می کنید؟

برنامه نویس unity : gamejobes.ir. اگر برنامه نویس هستید، طراحی 3D کار میکنید، طراح موسیقی هستید، طراحی بازی انجام میدهید و... وبسایت پونیشا نیز خوب است.

کارشناسان.نت : شما خودتان از این وبسایت کار گرفتید؟

برنامه نویس unity : بله. من قبلا از این سایت کار گرفته ام که من متاسفانه الان نمی توانم بگویم چه کارهایی بودند.

کارشناسان.نت : توصیه ی خودتان چیست؟ کسی که کار را یاد گرفت بصورت فریلنس کار کند بهتر است یا در یک شرکت به صورت ثابت مشغول به کار شود؟

برنامه نویس unity : اگر این طور بگوییم فکر میکنم بهتر است که اگر در این کار senior شوید یا junior شوید یا حتی کارآموز هم بخواهید باشید. براساس تجربه ای که من دارم خب درآمد شرکت هم خوب است. اما اگر تجربه شما آنقدر بالا است که بتوانید خودتان یک استودیو بزنید و پرچم یک کار را بالا ببرید، خودتان انجام دهید خیلی بهتر است تا مستشاری کار کردن.

کارشناسان.نت : آیا شما میدانید رنج حقوقی که شرکت ها به برنامه نویس گیم میدهند چقدر است؟

برنامه نویس unity : به senior یا lead programmer شرکت ها از 3 میلیون تومان به بالا است. senior ها ، دو و هفتصد، دو وهشتصد به بالا است. البته این بستگی دارد به چیزی که میدانید. اگر شما بخواهید backend را هم کار کنید، خیلی دستمزدها فرق میکند. اگر بخواهید فریلنس ساعتی کار کنید از ساعتی 30 تومان است به بالا که میتوانم بگویم این مبلغی است که هم برای کارفرما و هم برای کسی دارد کار میکند نرمال است. 

کارشناسان.نت : حال به بحث آموزش برسیم. کسی که C# بلد است و .Net کار کرده است، میخواهید برای اندروید بازی دو بعدی بنویسد، منابع آموزشی چیست؟ کتاب، وبسایت و...

برنامه نویس unity : من خودم از YouTube بیشتر استفاده کردم. زمانی که در کاری گیر میکردم، رفرنس کاری من YouTube بود. میتوانم به شما you tuber، ؟24 را معرفی کنم که کارش خیلی خوب است بیشتر کارهایش را بیزنسی کار میکند. ولی بهترین مرجعی که شما میتوانید داشته باشید، رفرنس خود unity  است. چون خیلی شسته و رفته همه چیز را به شما توضیح میدهد. شما اگر بخواهید از مرجع های unity استفاده کنید، یک description، یک doc و یک help خیلی قوی پشت کلاس های unity است که به شما توضیح می دهد که کلاسی که شما در حال استفاده از آن هستید، قرار است که چه کاری را برای شما انجام دهد.

اگر بخواهید به عناصرش هم دسترسی پیدا کنید. مثلا اگر ما بخواهیم از vector2 استفاده کنیم حتی propertyهایش، حتی متدهایش و تمامی قسمت هایی که شما استفاده میکنید تماما در یک description در زیر آن درج شده است. فکر میکنم اگر با این روش بخواهید جلو بروید خیلی بهتر است. مقداری آموزش خوب است ولی اگر بخواهید در دریای این کار بیفتید و دست و پا بزنید و خودتان بتوانید قایق نجات خودتان را بسازید خیلی بیشتر ملکه ذهنتان خواهد شد تا اینکه reference ببینید. اگر reference ببینید بله یک مقدار کارهای خودتان را انجام میدهید، ولی در ذهنتان نمی ماند. تجربه-ای که من دارم به این شکل است. بیشتر شب ها از ساعت 11 تا 3یا4 مطالعه میکنم تا عقب نمانم چون به محض اینکه موتور یک آپدیتی میدهد و یا یک تغییری برایش ایجاد میکند، خیلی مسائل در کار تغییر میکند.

کارشناسان.نت : یعنی شما روزی چند ساعت کار می کنید؟

برنامه نویس unity : به 18 ساعت میرسد.

کارشناسان.نت : یعنی فقط 6 ساعت استراحت میکنید؟

برنامه نویس unity : بله. اگر علاقه داشته باشید و بخواهید در این کار بقا داشته باشید به این موضوع احتیاج دارید.

کارشناسان.نت : در مورد مطالعه ای که صحبت کردید، از کجا مطالعه میکنید؟

برنامه نویس unity : خود reference، unity. البته اگر من الان بخواهم به شما نشان دهم، فیلتر است. 

کارشناسان.نت : آدرسش چیست؟ وبسایت رسمی خود unity است؟

برنامه نویس unity : اگر از تب help به قسمت script reference بروید، میتوانید وارد سایتش شوید. در آن جا کاملا توضیح داده است که چه کلاس هایی هست، چه دسترسی هایی دارد و ...

کارشناسان.نت : من میخواهم بدانم خود شما زمانی که شروع کردید ابتدا در  YouTube فیلم ها را تماشا کردید یا از همان ابتدا سراغ رفرنس unity رفتید یا اصلا کتاب خواندید؟ اولین گام خود شما چه بود؟

برنامه نویس unity : خود من ابتدا موتور را نصب کردم و بعد با Build box شروع به کار کردم تا فهمیدم بازی چیست و چطور ساخته می شود چرا که passion همه ما بازی بوده است. اصلا قرار است بازی چکار کند. این ها را با build box یاد گرفتم . چرا که یک سری حجم ها را کم می کند. یک سری سرنخ ها را به شما می دهد. متوجه میشوید که پلتفرم چیست، کاراکتر چیست. Enemy چه کاری را انجام میدهد. کاربر قرار است چه کاری انجام دهد. Build box این ذهنیت را به شما می دهد.

کارشناسان.نت : پس شما میگویید که مخاطبان ما اول چنین موتوری را نصب کنند و با آن سرو کله بزنند؟

برنامه نویس unity : 100%

کارشناسان.نت : بعدش چطور؟

برنامه نویس unity : من ابتدا از build box شروع کردم. بعد دیدم که احتیاج دارد به این که یک سری چیزهای دیگری هم باشد. بعد blender را شروع کردم. چون نسخه های قدیمی blender یک موتور بازی سازی هم دارد. در حوزه 3D یک سری دستکاری ها در آن انجام دادم. ولی بازهم چیزهای بیشتری میخواستم. بنابراین موتورهای بیشتری را مقایسه کردم. Unity،  unreal engine ، cryengine ، Game Maker ، را مقایسه کردم. ولی چون C# کار میکردم و C# به دردم میخورد، unity را انتخاب کردم. 

کارشناسان.نت : منبع unity شما چه بوده است؟

برنامه نویس unity : ابتدا با you tuber شروع کردم. با brakkey کار کردم، که فکر میکنم بالای 10 سال سابقه کار دارد. البته youtuberها چون بیزینسی کار میکنند ولی در آن سرنخ های خوبی می دهد یک سری قابلیت های unity را نشان می دهد. سپس چون کسی که C# کار کرده باشد خودش متوجه است که چه کاری انجام می دهد در موتور دستکاری میکردم و عددهایش را تغییر میدادم و جابه جایی هایی انجام میدادم. و مورد خیلی مهمی که میتوانم به شما بگویم این است که یادداشت کردم. الان پشت من کل story boardها است که از خاطرم نرود. چون آن قدر فکر شما گسترده میشود چرا که شما باید به همه چیز فکر کنید باید به موسیقی فکر کنید، به گرافیک فکر کنید، به UI، به backend و ... که همه این ها زمانی که میخواهند کنار هم بیایند میگوییم نصف این ها از یادمان میرود!

یعنی باید حواستان به همه جا باشد. یعنی شما دانشی غیر از C# هم احتیاج دارید. اگر بخواهید در کارتان پیشرفت کنید، یک lead programmer شوید، یک senior شوید برای حوزه کاری که میخواهید وارد شوید از شما میپرسند که JavaScript بلد هستید یا خیر. چرا که قبلا هم unity با java script کار میکرده است. اگر بخواهیم به موضوع برگردیم من خودم را در این دریا انداخته بودم. البته بگویم که گریزی هم به gamification ها هم میزدم که یک بازی چطور طراحی میشود این کلمه gamification خیلی کمک میکند که مطالبش را بخوانید، به شما توضیح میدهد که بازی سازی چیست، level design چیست، UI چه شکلی باشد.

کارشناسان.نت : پس این طور که من متوجه شدم اصلا کلاس نرفتید؟ هر چیزی که یاد گرفتید از طریق همین مواردی بود که ذکر کردید.

برنامه نویس unity : بله. احتیاجی به تحصیلات دانشگاهی نیست. به هیچ وجه. این را می توانم به جرات بگویم که احتیاجی نیست. اگر شما C# بدانید، اگر شما رفرنس unity را بدانید میتوانید با آن بازی بسازید و از این طریق امرار معاش کنید. البته کلاس هایی برای بازی سازی در ایران آمده است که می توانید ثبت نام کنید.

مثلا در دانشکده ها، انجمن بازی سازی ایران کلاس برگزار میکند که استادهای خیلی خوبی نیز دارد که می تواند از آن ها استفاده کنید. میتوانید بورسیه شوید و به کلاس های خارج از کشور بروید و در آن جا کسب تجربه کنید. شاید به زبان انگلیسی احتیاج باشد چرا که قرار است رفرنس های خیلی زیادی بخوانید. تنها چیزی که در این کار نیاز دارید صبر بسیار زیاد است.

کارشناسان.نت : خیلی ممنونم از وقتی که گذاشتید. من خودم خیلی اطلاعات بدست آوردم. مطمینا برای مخاطبان ما هم بسیار مفید بوده است. در آخر اگر مورد است که من نپرسیدم و شما لازم میدانید که گفته شود در خدمت شما هستیم.

برنامه نویس unity : به عنوان یک عضو کوچک در زمینه بازی سازی ایران و کسی که علاقه دارد فقط میتوانم بگویم که خودم را وقف این کار کرده ام. البته شاید کوچک باشد. شاید قدم های کوچکی برای قله های بزرگ برمیداریم به عنوان نصیحت می گویم اگر علاقه دارید میتوانید از خیلی چیزهایتان، تفریحتان، passionهای زندگیتان، خیلی از علاقه هایتان بگذرید، به سمت بازی سازی بروید. بازی سازی خوب است، شاید در ابتدا خیلی سخت باشد. هرچقدر در این راه قدم بگذارید سخت تر می شود. شاید قبلا با C# پلتفرم windows کار میکردید، یا دانش java script داشته اید و backend و کارهای web انجام میدادید ولی در زمینه بازی سازی یک مقدار مدل کار فرق می کند چرا که قرار است شما خیلی موارد را مدیریت کنید و سختی های زیادی بکشید که اگر علاقه نباشد میتواند همه بنیادها فرو بریزد.

چون ممکن است مواردی پیش بیاید که باتوجه به موارد قبلی هیچ راه حلی موجود نباشد. زبان انگلیسیتان را قوی کنید. اما مهمترین چیز است این است که علاقه داشته باشید. بدون علاقه واقعا نمیتوان این کار را انجام داد. ولی اگر عطش بازی سازی داشته باشید. مثلا به مترو بروید و ببینید بازی شما را دارند بازی میکنند، حس بسیار خوبی است که برای چنین اتفاقی افتاده است و این به کل سختی هایی که میکشید می ارزد. فقط طاقت بیاورید. در این راه خیلی رنج و عذاب میبینید ولی آینده خیلی روشنی در این راه وجود دارد و اگر این کار را انجام دهید خیلی حرف برای گفتن خواهید داشت.

کارشناسان.نت : خیلی تشکر میکنم از وقتی که در اختیار ما قرار دادید.